Times Higher Education Impact Rankings (THE IR)

 

Žebříček THE Impact funguje od roku 2019 a jeho cílem je mapovat naplňování cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs) vysokými školami.

V aktuálním ročníku 2024 se MENDELU zapojila vůbec poprvé a to celkem v 7 cílech z celkového počtu 17 SDG´s. V souhrnném hodnocení se naše univerzita umístila na 1001.–1500. příčce, z celkem 1963 zapojených vysokých škol (z toho 10 českých VŠ, tj. 9 VVŠ + 1 soukromá). Souhrnné hodnocení je založeno na výsledcích cíle 17 + tří dalších nejlépe hodnocených SDG´s. Detailnější výsledky a umístění MENDELU v jednotlivých cílech, do nichž se univerzita zapojila, jsou uvedeny níže.

 

 

    • SDG 2: Konec hladu - Integrací akademického výzkumu s aplikací v praxi hrají vysoké školy klíčovou roli při řešení potravinové chudoby a zajišťování udržitelných potravinářských postupů. Tím, že se zaměřují na udržitelné zemědělství a efektivní strategie distribuce potravin, významně přispívají k vymýcení hladu a zajišťují budoucím generacím přístup k výživným a dostatečným potravinám. V roce 2024 se MENDELU umístila na 101.200. pozici (1. místo mezi českými VŠ). 

 

    • SDG 4: Kvalitní vzdělání - Tím, že se univerzity zaměřují na udržitelné vzdělávací postupy, vybavují studenty příslušnými dovednostmi a podporují efektivní výsledky učení, které jsou nezbytné pro budoucí pracovní sílu. Špičkové univerzity vynikají tím, že nabízejí spravedlivě kvalitní vzdělání, podporují odbornou přípravu a poskytují příležitosti k celoživotnímu vzdělávání. Jejich inovativní přístupy zajišťují, že vzdělání je nejen dostupné, ale přizpůsobitelné vyvíjejícím se potřebám společnosti, čímž podporují udržitelný rozvoj a snižují nerovnosti v rámci zemí i mezi nimi.  V roce 2024 se MENDELU umístila na 1001.–1500. pozici.

 

    • SDG 5: Rovnost mužů a žen - Špičkové univerzity podporují prostředí, kde mohou ženy prosperovat tím, že poskytují spravedlivý přístup ke vzdělání, příležitosti k vedení a prosazují komplexní politiku sociální ochrany. Jejich úsilí má zásadní význam pro podporu posílení postavení žen a dosažení podstatného pokroku směrem k rovnosti pohlaví ve všech oblastech společnosti. V roce 2024 se MENDELU umístila na 801.–1000. pozici. 

 

    • SDG 6: Pitná voda, kanalizace - Špičkové instituce jsou lídry v prosazování rovného přístupu k dostupné pitné vodě, zlepšují čištění odpadních vod a zajišťují udržitelné hospodaření s vodními zdroji. Prostřednictvím přísného výzkumu a účinných politik kampusů se tyto univerzity zabývají nedostatkem vody a snaží se zvýšit efektivitu využívání vody v rámci svých provozů a širších komunit. V roce 2024 se MENDELU umístila na 401.–600. pozici (3. místo mezi českými VŠ, za ČZU a MUNI).

 

    • SDG 13: Klimatická opatření - Přední univerzity v této oblasti jsou odhodlány prosazovat udržitelné postupy, které výrazně snižují jejich dopad na životní prostředí. Prostřednictvím vzdělávacích programů, zapojení komunity a strategických závazků stát se uhlíkově neutrálními hrají klíčovou roli v boji proti změně klimatu a při podpoře udržitelné budoucnosti. V roce 2024 se MENDELU umístila na 401.–600. pozici (3. místo mezi českými VŠ, za ČZU a MUNI).

 

    • SDG 15: Život na souši -  Špičkové instituce vynikají v boji proti ztrátě biologické rozmanitosti, podpoře udržitelného hospodaření v lesích a obnově degradované půdy. Prostřednictvím působivého výzkumu, vzdělávacích iniciativ a praktických snah o ochranu se snaží zachovat suchozemské ekosystémy a zlepšit udržitelnost přírodních stanovišť. V roce 2024 se MENDELU umístila na 301.–400. pozici (1. místo mezi českými VŠ).

 

    • SDG17: Partnerství ke splnění cílů -  Zde se hodnotí, nakolik univerzita přispívá k národnímu či mezisektorovému dialogu v tématech udržitelného rozvoje, zda spolupracuje s lokálními či národními NNO a výzkumnými institucemi v této oblasti, zda nabízí studentům kurzy k environmentálním tématům či se zapojuje do měření a sběru dat v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje. Špičkové instituce vynikají v navazování silných mezinárodních partnerství, která podporují udržitelný rozvoj napříč různými sektory. Prostřednictvím společného výzkumu, sdílených znalostí a mobilizace zdrojů usnadňují efektivní globální sítě, které zlepšují technologické možnosti, finanční podporu a sladění politik pro cíle udržitelného rozvoje. Zapojení do tohoto cíle je pro všechny univerzity přispívající do žebříčku THE IR povinné. V roce 2024 se MENDELU umístila na 601.–800. pozici (4. místo mezi českými univerzitami, za UPOL, MUNI, ČZU).

 

 
<< <  Září 2024  > >>
PoÚtStČtSoNe
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

ODDĚLENÍ STRATEGIE A ANALÝZ

KANCELÁŘ

  • Zemědělská 1, 613 00 Brno
  • budova A, 2.NP, dv. č. N2013
  • Rektorát

KONTAKT

  • 545 13 5264
  • email: strategie@mendelu.cz
  • web: strategie.mendelu.cz